Manse PP:n organisaatio uudistui

Manse PP Edustus ry perustettiin marraskuussa 2015 osana uutta alueellista strategiaa, joka tähtää pesäpallon kasvuun ja elinvoimaisuuteen Tampereella ja Pirkanmaalla. Tämä yhdistys vastaa sekä naisten edustusjoukkueen (Superpesis, paikka/osake siirrettiin tämän yhdistyksen omistukseen Räpsä ry:ltä) sekä miesten edustusjoukkueen (Ykköspesis, sarjapaikka siirrettiin Manse PP ry:ltä) toiminnasta kokonaisuudessaan.

Tämän toiminnan uudelleen organisoinnin kautta saamme turvattua paremmin junioreiden toiminnan, jotka jatkavat pesiskoulusta aikuisten maakuntasarjaan asti Manse PP ry:ssä sekä tuettua muiden yhteistyöseurojen (Hämeenkyrön Räpsä, Hämeenlinnan Paukku, Ruoveden Pirkat) toimintaa sekä toisaalta luotua yhteisen brändin Manse PP:n alle tasa-arvoisille edustusjoukkueille ja junioreille. Kasvattajaseuroista ohjataan pelaajapolut Manse PP Edustus ry:n joukkueisiin ja Edustus ry vastaa kehitysstrategian toteutumisesta alueen kasvattajaseuroissa.

Käytännössä siis Manse PP Edustus ry ja Manse PP ry ovat henkisesti samaa seuraa, mutta hallinnollisesti eriytettyjä. Manse PP Edustus ry:n puheenjohtajana toimii Juha Antikainen ja Manse PP ry:n puheenjohtajana Kati Ollila.

Miksi tämä muutos tehtiin? Vuonna 2012 Ruotsin sponsoroinnin investoinnit olivat 1 140 miljoonaa euroa eli 120 euroa asukasta kohden. Suomessa samat luvut olivat 166 miljoonaa ja 31 euroa. Samaan aikaan Frölundan organisaatiossa pelaava B-juniori maksaa n. 60€ kausimaksua kun Suomessa vastaava luku voi olla jopa 100-kertainen. Ruotsin mallissa edustusjoukkueet toimivat vastuullisesti yhteistyössä junioriorganisaatioiden kanssa ja mahdollistavat rahallisella tuella alhaiset maksut. Suomen mallissa panostaminen nuorten urheilun yhteiskunnalliseen tukemiseen kääntyy itse asiassa juurikin itseään vastaan ja mikä pahinta, nuorilta katoaa idolit, jotka synnyttävät unelmia sekä polut, jota kautta nuori voi tehdä itselleen ammatin. Ammatin, josta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, oli sitten Superpesispelaaja tai valtavasti yhteisöllisyys- ja johtamistaitoja oppinut korkeakoulun käynyt yrityksen luottotyöntekijä.

Manse PP on rakentanut uudenlaisen yhteistyöverkoston, jossa ylitetään seura- ja lajirajat, jotta nuorilla olisi mahdollisuus opiskella, harjoitella ja tulla maailman parhaiksi. Toiminnan avulla on rakennettu pelaajapolut, jotka mahdollistavat oman tason mukaisen mielekkään harrastamisen. Samalla on muodostunut kehittyvä laaja-alainen organisaatio, jossa urheilu- ja toimintatietämys jaetaan kaikkien osallistujien kesken. Urheilutoimintaa tukemaan on perustettu alueellisia ”akatemioita”, johon yhteistyöhön on kutsuttu avoimesti muita lajeja. Tavoitteena on antaa mahdollisimman laadukasta valmennusta urheilijan omassa ympäristössä 2.asteen opiskelujen loppuun asti. Tämän jälkeen nuori on valmis siirtymään aikuisten sarjoihin ja toisaalta siviilielämässä jatko-opintoihin sekä vastuulliseen itsenäiseen elämään.

Toimiakseen tämä järjestelmä vaatii valovoimaiset edustusjoukkueet, jotka luovat nuorille selkeän kuvan, että juuri hänellä on mahdollisuus menestyä. Hänestä voisi tulla seuraava Itä-Länsi pelaaja ja pelata tuhatpäisen yleisön edessä, kulkea kaupungilla niin, että hänet tunnistetaan. Pelaajapolun päässä tuleekin olla pääsarjajoukkueet, jotka tunnistetaan koko alueen omaksi joukkueeksi. Manse PP naiset ovat jo saavuttaneet tämän aseman ja vakiinnuttaneet paikan naisten Superpesiksessä ja muutaman vuoden kehitystyö on nostanut miehetkin jo voiton päähän Superpesiksestä. Joukkueiden ympärille on rakentunut ilmiö, joka on kasvattanut lajin ottelutapahtumissa mitaten jo kaupungin isoksi palloilulajiksi jääkiekon ja jalkapallon jälkeen.

Pesäpalloilijat ovat tänä päivänä huippu-urheilijoita. Harvassa lajissa vaaditaan Kalevan kisojen juoksunopeuksia ja lentopalloliigaan kelpaavia ponnistusvoimia, Shea Webermäistä laukaisuvoimaa, baseball-syöttäjien heittokättä, Tuukka Raskin rohkeutta seisoa pelkkä kypärä päässä ja räpylä kädessä Weberin lämärin edessä ja kaiken lisäksi toimia joukkueena, tukien toisten kasvamista samalla kun itse on mukautuva osa jotain suurempaa. Pesäpallo lukeutuukin niihin älypeleihin, joiden pelaajat pystyvät yhdistämään korkeakouluopiskelun ja huippu-urheilu-uran menestyen molemmissa.

Yhteistyö Manse PP:n edustusjoukkueiden kanssa vaikuttaa koko Pirkanmaahan aikaisemmin mainitun Ruotsin mallin mukaisesti. Samalla yhteistyötahot pääsevät mukaan kesän aktiivisimpiin urheilutapahtumiin, osaksi perinteistä uutta nousua tekevää lajia, jonka edustavat joukkueet edustavat seuran arvoja parhaimmillaan. Positiivisuus, yhteisöllisyys, toisesta huolehtiminen ja huippu-urheilu ovat sanoja joiden ilmentymät kokee parahiten olemalla osa niitä, Kaupin kesässä. Toivottavasti näin saamme näkyväksi sen, kuinka Edustusjoukkueiden toiminta ja sen tukeminen liikuttaa itse asiassa lähes koko maakuntaa ja vaikuttaa monella eri tasolla harrastajista ja talkoohenkilöistä aina tulevaisuuden huippu-urheilijoihin asti.

Juha Antikainen
Manse PP Edustus ry
Puheenjohtaja

[us_gallery ids=”393,390,391″ columns=”3″ indents=”1″]