Pöyt(y)ä puhtaaksi ja upea kausi pakettiin

Pöytyän Urheilijat – Manse PP 0-2 (0-2, 4-8)

Torstai-iltana 17.8.2017 Pöytyän piskuisen mutta sympaattisen pesäpallokentän pukuhuoneessa istui joukko rajusti pettyneitä miehiä. Manse PP oli juuri hävinnyt ykköspesiksen välierissä Pöytyän Urheilijoille kolmannen kerran, ja isojen odotusten kausi päättyi siihen. Edellisenä syksynä Keisarit oli käynyt yhden otteluvoiton päässä superpesisnoususta, mutta nyt joukkue ei pääsisi koettamaan edes superpesiskarsintoihin.

Kelaus aika tarkkaan kahden vuoden päähän on paikallaan tässä hetkessä. Nytkin Manse PP:n kausi päättyi Pöytyällä, mutta tunnelmat olivat toista ääripäätä. Syksyn 2017 pettymys on kanavoitunut sisuuntumiseen ja kahta kovempaan työntekoon. Jo viime vuonna Keisarit oli jälleen yhden voiton päässä superpesiksen noususta, ja tänä vuonna Manse PP oli ykköspesiksessä suorastaan murskaava. Vilkaisu sarjataulukkoon ja tilastoihin ei jätä ketään kylmäksi.

24 ottelua. 63 sarjapistettä. 23 voittoa. Vain yksi tappio. Vieraskentiltä pelkkiä voittoja. 284 tehtyä juoksua. Vain 88 päästettyä juoksua.

Näillä numeroilla Keisarit repi lopulta 14 sarjapisteen marginaalin kakkoseksi sijoittuneeseen Oulun Lippoon. Ykköspesiksen runkosarjan voitto ja suora nousu superpesikseen ovat asia, jota kukaan ei voi kyseenalaistaa.

”Pelit kääntyivät meille siksi, että ulkopeli oli tiivistä, pysyttiin ehjänä läpi kauden, paketti säilyi koossa ja vieruskaverin kanssa yhteispeli toimi. Lukkari (Taneli Lassila) suoriutui läpi kauden, pelaaminen oli stabiilia ja se perusta, minkä takia voitettiin sarja”, paketoi tuoreeltaan Jukka Tuomisto, joka palkittiin päätöspelissä Keisarien parhaana.

”Meillä oli motivaatio päättää kausi hienoon suoritukseen ja se me kyllä tehtiin. Pöytyä laittoi kapuloita rattaisiin, mutta oltiin piirun verran parempia”, Juki jatkoi.

Keskiviikkona Pöytyällä juhli Manse PP:n joukkueen kanssa siinä määrin suuri joukko pirkanmaalaista pesisväkeä, että voidaan sanoa Kumilan pesäpallokentän muuttuneen Kumelaksi.

”Noin hieno kannustajaporukka Tampereelta tuli tähän peliin ja se teki tästä ottelussa sellaisen, että haluttiin ehdottomasti pelata hyvin”, pelinjohtaja Mika ”Kume” Kulmala sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Saku ”Lesti” Suurnäkki tuli Pöytyälle lyömään lopullisen pisteen uralleen, ja teki sen tyylillä.

”Kyllähän tämä aika vaikea 1,5 viikkoa oli sen toissa sunnuntain jälkeen, kun nousu ratkesi Ylivieskaa vastaan. Mutta rutiini siitä, että pelejä on voitettu, näkyy tuossa tekemisessä. Tänäänkin vaati pienen sytykkeen sieltä ja täältä, mutta pystyttiin kuitenkin pelaamaan ihan kohtuullisen hyvä peli siihen nähden, miten tässä on viime aikoina latausta jouduttu pikkuisen haeskelemaan”, Kulmala myönsi.

Keisarien riveissä pelasi keskiviikkona kolme pelaajaa, jotka etukäteen ilmoittivat uransa loppumisesta. Jarkko Paloniemi hyppäsi viimeisen ottelun kunniaksi jokeripaidasta räpylä kädessä polttolinjaan ja löi yhden juoksun. Kapteeni Mika Ilkko pelasi nyt ykkösvahdin paikkaa ja löi neljä kärkkäriä.

Kirjaimellisena jokerikorttina otteluun tuli viime kauden päättyessä edellisen kerran ykköspesistä pelannut Saku Suurnäkki. ”Lesti” näytti, ettei pieni tauko tunnu missään: hän löi kolme juoksua, sataprosenttiset kärkkärit (3/3) ja sai kakkospalkinnon uransa päättäneessä ottelussa.

”Halusimme, että lopettavat pelaajat lähtevät kentältä voittajina. Ne olivat tälle päivälle isoja juttuja ja hieno juttu, että saatiin Sakukin vielä tänään peliin. Hän on ollut tässä nousussa mukana isona esimerkkinä”, pelinjohtaja Kulmala tunnelmoi.

Runkosarjan päättyessä Manse PP:lle tuli myös henkilökohtaista menestystä. Roope Reinikka vei nimiinsä kärkilyöntilaston 155 kärkkärillä.

Ville Hotakainen jakoi tehopistetilaston kärkisijan 79 pisteellä (4 kunnaria+48 lyötyä+24 tuotua) yhdessä Sotkamon Tommi Piiraisen (2+68+9) kanssa.

Timo Torppa kiiti etenijätilaston kakkospaikalle 54 tuodulla juoksulla. Ykkössijalle noussut Kuopion Misa Märsylä toi yhden enemmän. Lyöjätilastossa Ville Kero oli koko sarjan kolmas 58 juoksulla.

Pelinjohtaja Mika Kulmalalta on viime viikkoina kysytty useaan kertaan Manse PP:n superpesisnousun salaisuutta, ja niin tehtiin Pöytyälläkin. Annetaan viuhkamiehen siis vielä kerran kertoa.

”Kyllä se on vuosien pitkäjänteisen työn tulos. Satoja harjoituksia ja palavereja tässä on pidetty. On uskottu, että se palkinto sieltä sitten jossain kohtaa tulee, ja nyt se sitten tuli. Tämän joukkueen ja sen ympärillä olevien ihmisten kanssa on ollut hieno tehdä töitä, mutta on tässä kaudessa ollut haasteensakin, sellaista toimintaa seurassa, että täytyy ihmetellä. Ehkä palaan niihin jossakin kohtaa”, Kume lausui.

Kausi on nyt ohi ja joukkue pääsee vihdoin päästämään piikkarin irti kaasulta – vai nytkö vasta kaasu painetaan pohjaan, se riippuu vähän keneltä kysyy ja missä mielessä. Joka tapauksessa kauden ottelut ovat nyt paketissa ja Keisarit pääsee nauttimaan rankan työn hedelmistä: superpesisnoususta!

Ainakin Jukka Tuomisto vakuutti tuoreeltaan pelin jälkeen, että kotoa on kuulemma tullut lupa juhlia.

Nyt on aika ottaa ilo irti. Onnea, Keisarit!

Viihdettä ja villiä ykköspesistä 2014-2019, vielä villimpää ja viihdyttävämpää superpesistä 2020!

Ottelun tilastot
Aamulehden ottelutallenne (tilaajille)

Jutun kuvat: Rami Myllymaa / Riiviö Photography